fredag 28 juni 2013

Mundekulla vinner solpaneler!


Pressmeddelande, 2013-06-20

Mundekulla Kursgård värdig vinnare av EgenSolels tävling

Sveriges nya forum för alla solelsintresserade, EgenSolel.se, har just avslutat en tävling där man kunde vinna en egen solcellsanläggning. Bland tävlingsdeltagarna fanns ett  300 privatpersoner, bostadsrättsföreningar, vandrarhem, campingar, kursgårdar och skidanläggningar.

Vinnare blev Peter Elmberg och Mundekulla Kursgård i Långasjö i Småland som tillsammans med sin pappa (Berndt) och fru (Anne) sedan 1998 byggt upp en omfattande kurs- och konferensverksamhet med tydlig miljöprofil. Kursgården som idag omfattar 1500 kvm byggnation är byggd helt i trä och har löpande byggts ut med miljövänligt och återanvänt material från i första hand lokala leverantörer samt egen skog. Även maten som serveras är vegetariskt och minst 80 % ekologisk och kommer i första hand från lokala gårdar.

I juryns motivering står det bland annat: ”Mundekulla Kursgård har med sin geografiska placering, skuggfria takytor och stort antal besökare alla förutsättningar för att få stor nytta av en egen solcellsanläggning och samtidigt sprida information om hur enkelt det är att producera egen solel. Dessutom har Mundekulla Kursgård under Anne och Peter Elmbergs ledning genom många år visat ett mycket starkt miljöengagemang, vilket gör dem till mycket värdiga vinnare.”

- Det känns fantastiskt att få detta pris och uppmärksamhet då vi under hela vår uppbyggnad haft miljöfrågan i fokus. Solceller går i perfekt linje med den verksamhet vi bedriver och det ger oss en extra skjuts att satsa vidare. Som krona på verket firar vi ju även 15 års jubileum i år säger Peter Elmberg.

Varje år besöker ca 2000 gäster Mundekulla Kursgård i samband med festivaler, kurser och konferenser vilket naturligtvis medför en stor energiförbrukning. Uppvärmningen hanteras i första hand genom bergvärme, men elförbrukningen på ca 125 000 kWh/år har man hittills inte haft någon bra lösning för.

Med 1:a priset från EgenSolel.se får Mundekulla Kursgård en mindre solcellsanläggning som de senare kan bygga ut för att på sikt kanske kunna täcka det mesta av sin förbrukning.

- Vi har länge funderat på att skaffa solel men inte vetat om att det faktiskt redan är lönsamt, vilket naturligtvis gör det ännu roligare. Ekonomisk hållbarhet är ju också viktig, fortsätter Peter Elmberg.

- Vi vill rikta ett stort tack till alla tävlingsdeltagare, våra jurymedlemmar Lars Andrén från Svensk Solenergiförening och Stefan Sundélius från Telge Energi samt våra tävlingssponsorer Nordic Green Energy, PPAM.se och KlimatSmart.se, tillägger arrangören Jens Ljunggren från EgenSolel.se.

Om EgenSolel.se:
Forumet EgenSolel.se startades 2012 för att främja utvecklingen av småskalig solelproduktion i Sverige. På forumet finns tips för alla som vill producera egen solel samt även en lista över alla kända solcellsanläggningar i landet. Initiativtagare är Jens Ljunggren som sedan 2007 även driver hemsidan KlimatS
mart.se som är Sveriges ledande portal för klimat- och miljövänliga och produkter och tjänster.

För ytterligare information och pressbilder, kontakta:
Jens Ljunggren, EgenSolel.se, info@egensolel.se, www.egensolel.se, 073-7000 315
Peter Elmberg, Mundekulla, peter@mundekulla.se, www.mundekulla.se, 0471-504 50, 073-080 7130

2 kommentarer:

Anonym sa...

Det är rena glädjekalkyler även om man får bidrag. Vinner man och slipper att själv investera så kan man pröva. Intressant att få ta del av RESULTATET efter ett .
I förhållande till 125.000 kw/år.

Min mailadress: nilsg.enquist@gmail.com
När beräknas anläggningen vara i fullt bruk?

Anne Solveig sa...

Tack för din kommentar Nils.. jag överlämnar till Peter att svara då han skrivit detta inlägg och vet mer. Anne

Välkommen till Mundekullabloggen

Vi skriver om hur det är att bo och verka på en kursgård, mitt i Småland. Läs mer om våra evenemang och välkommen! hälsar, Anne och Peter Elmberg


http://www.mundekulla.se/