måndag 19 oktober 2009

Lama Geshe Pema Dorje i Mundekulla


Så här vackert är det i Mundekulla nu.

Lama Pema Dorje
Vi har haft en tibetansk lama på besök. Vilket privilegie att vi har haft Lama Pema på besök i Mundekulla i helgen. Sällan eller aldrig har jag träffat någon som är så levande, kärleksfull men även har ett så kristallklart sinne och talar med sådan närvaro. De andra deltagarna verkar instämma med det och alla blev vi mycket inspirerade av Pema. Vi var ca 30 stycken som samlades i den vackra solsalen för att lyssna och för att även meditera lite. Men det var mest undervisning. Jag känner mig fortfarande upplyft efter helgen.

Great importance that has to be kept in the heart
Ja ungefär så är betydelsen av det tibetanska namnet för "compassion" eller medkänsla. Men vårt begrepp av compassion eller medkänsla innefattar inte alls detsamma som det motsvarande tibetanska ordet. När lama Pema förklarade det så handlar det om att känna djup medkänsla och kärlek och ur det vilja minska lidandet för alla levande varelser samt också agera för att göra det .. ja ungefär så i alla fall. Pema pratade mycket om compassion och vi fick även göra Loving Kindness meditation vilket jag tyckte kändes mycket fint och ska fortsätta med. Vi behöver släppa idén om JAG och hur viktig jag är.

När vi tänker på andra och ger till andra så fylls vi
säger Pema. Det känns som ett mycket viktigt budskap då det lätt kan bli en betoning på jag och mitt i vår kultur. I samtalsgruppen som jag var med i pratade vi ändå om att det är viktig med vila och egen tid med. Den tiden har ju buddisterna när de mediterar t.ex. Men vi skulle säkert känna mycket mer glädje om vi liksom buddisterna tränade oss på att leva med ett öppet hjärta och se på alla andra levande varelser med vänlighet och kärlek.
Ställa frågor från hjärtat
Ställ gärna frågor sa Pema men låt dem komma från ”a pure heart” Det är lätt att vi hamnar i diskussioner som är uppe i huvudet och som inte leder någonstans. Det kändes fint att Pema uppmuntrade oss att ställa frågor som kom mer från hjärtat och från en uppriktig känsla av att lära och förstå mer. Han är även oerhört klarsynt och fick oss därmed också att ställa klara och tydliga frågor och tänka efter vad vi verkligen menade.

Pema planeras komma nästa höst igen
De som träffat honom en gång vill gärna komma tillbaka. Att träffa en man som under en mycket lång tid studerat urgamla buddistiska skrifter och mött många mycket visa lärare samt själv dagligen ger mycket tid till att praktisera buddismen genom böner och meditationer, det är en ynnest.

Hjälper barn och bygger skolor
Dessutom är han en levande inspirationskälla när det gäller att praktisera compassion. Varhelst han går och ser att människor lider så gör han det han kan för att minska lidandet. Just nu samlar han pengar till en skola som är på gång att byggas i Nepal. Alla pengar han får in som donationer genom att hålla föredrag och kurser går till hans olika hjälpverksamhetsprojekt. Så en stor del av helgens kursavgift går oavkortat till Lama Pemas hjälpprojekt och just nu är det främst skolan i Nepal

Vill du stödja Pemas projekt med skolan i Nepal,
kontakta Carin Söderlind som startat en förening som du kan bli medlem ör 100:-/år samt att du även kan stödja genom sponsor/fadderskap för minst 100:-/månaden. carin_soderlind@hotmail.com

Bilden: Här är Pema ute och går i Mundekulla


Inga kommentarer:

Välkommen till Mundekullabloggen

Vi skriver om hur det är att bo och verka på en kursgård, mitt i Småland. Läs mer om våra evenemang och välkommen! hälsar, Anne och Peter Elmberg


http://www.mundekulla.se/