måndag 26 september 2011




Morötter och Halmbalar

Ekologisk odling
När jag flyttade till familjens släkttorp i Skallebo 1997 var min första prioritet att odla grönsaker. Bengt Eriksson plöjde upp fältet utanför stugan och under tre säsonger stoppade jag potäterna i jorden, men efterhand började visionen kring Mundekulla Kursgård växa sig starkare och tog allt mer utrymme i mitt liv.
Många av våra besökare har sedan genom åren uttryckt att ”här borde ni odla grönsaker” och jag har svarat ”den dag någon vill odla grönsaker så välkomnar jag det”. Förra sommaren kom en kille från Norge förbi (Lars Feddeck) som undrade om han fick odla till vårt kök samt sälja grönsaker till kursdeltagare och besökare. Han berättade att han bodde på en gård utanför Örebro där han odlade ekologiska grönsaker till fina restauranger i Stockholm, men att han längtade efter att ingå i ett sammanhang där fler kunde glädjas åt åsynen av växande grödor! Jag kunde inte annat än att bejaka hans ide och under våren ringde åter telefonen hos Bengt Eriksson som plöjde upp och harvade åkern i fråga. Under sommaren har vi och många av våra gäster njutit av de vackra odlingarna och visst är det något speciellt med ett fält fullt av grödor. Dessutom har Britt Marie Sunesson från Harebo gjort en fantastiskt fin örtagård i anslutning till restaurangen som mötts av många uppskattande ögon. Vi har även gjort några avsatser i skogen för lunchgäster samt gjort ett naturvårdsområde bestående av ekar och bokar med enastående utsikt mot Moshult och sjön Löften.

Ler- och Halmbalshus
En annan dröm jag haft är att bygga ett Ler- och Halmbalshus och i år var det dags att skrida till handling. Jag tog kontakt med Pär Wallin utanför Växjö samt Lars Andersson utanför Kalmar som byggt varsitt halmbalshus. De deltog båda på sommarens kurs i ler- och halmbalsbygge som vi arrangerade och visade hur de gått till väga. Det är fotfarande en mycket ovanlig bygg teknik i Sverige då endast ett 20 tal hus uppförts, men i USA är det ganska vanligt. Vårt lilla hus består av sex väggar där Halmbalar staplats på varandra. Det innebär att väggen blir 50 cm tjock plus 5-10 cm lerputs på vardera sida. Jag ringde återigen Bengt för att ta reda på var man kan köpa halmbalar vilket inte visade sig vara så enkelt men slutligen fick jag tag på 150 st på södra Öland. Jag ville ha minsta tänkbara modell så att de skulle vara enkla att lyfta och arbeta med. Lerbruket köpte jag från Horns tegelbruk i Västergötland som i sintur blandas med sand och hästgödsel till en grå lerputs. Andreas Garami hjälpte till med trästommen och kom med kloka och kluriga lösningar som så ofta förr och förhoppningen är att alla halmbalar samt ett lager puts på in- och utsidan ska göras innan vintern. Sammanlagt ska 3 lager puts göras innan det är klart nästa vår/sommar.

Skördefest i Långasjö
För den som vill se våra halmhusbygget, gå på en rundvisning på kursgården, köpa grönsaker samt fika så erbjuder vi en allmän visning kl 16.30 i samband med Skördefesten i Långasjö den 9 okt, då vi håller öppet mellan 16.00 och 18.00. Välkommen hälsar / Peter och Anne Elmberg


Från Bondson till Budgetminister..

Under juli månad fick jag ett telefonsamtal från en man som ville boka rum hos oss. Han berättade att han var barnfödd i Mundekulla och ganska snart förstod jag att det satt en välkänd man i andra änden av luren. Han ville visa upp sin hembygd för sin fru och dotter och under våra gemensamma frukostar passade jag på att fråga honom om hans barndom i Mundekulla och Långasjö.…

Möte med Mundebo!
Ingemar föddes 1930 och bodde sina första 18 år i Mundekulla. Magni som inköpte gården 1927 för 14.500 riksdaler insåg liksom många andra fäder att sonen inte skulle ta över gården.
Ingemar skrattade när jag berättade att min farfar (Karl Karlsson i Skallebo) berättade att Magni sagt till honom: ”Du ska vara glad att du har söner som arbetar, min ligger bara hemma på sofflocket och läser…”
Under vårt samtal nämner han vid jämna mellanrum vikten av impulser utifrån och berättar att de enda yrken han kände till var bönder, präster samt de lokala företagen såsom Möbelkompaniet, Karlsönernas butik och bygdens sågverk. Däremot jobbade Magni i perioder som dräng hos en riksdagsman i Linneryd vilket väckte Ingemars längtan, men det kom att visa sig att han skulle komma mycket längre än så….

Johansson blev Mundebo
Vad var det som fick Ingemar att våga tro på sig själv, göra annorlunda livsval och trotsa både sina föräldrars och vänners förväntningar? Han berättade att när han skulle börja årskurs 6 i Harebo skola så fick han en ny lärarinna som insåg att han hade läshuvud utöver det vanliga. Hon gav honom böcker och uppmuntrade honom att läsa och under detta år tog hans liv ta en ny vändning och kunskapens frö började växa inom honom.
Fritz Bredby i grannbyn Bredalycke hade gått på folkhögskola och inspirerade honom att börja på Sörängens Folkhögskola utanför Nässjö 1948. Därefter gjorde han Värnplikten i Växjö, 1950 där de var tre ungdomar med efternamnet Johansson som dessutom alla fick en hel del tillsägelser. Namnet ”Johansson” ekade i korridorerna vilket fick Ingemar att fundera på ett mer originellt namn och valet blev ”Mundebo”. Än idag är hans familj fortfarande de enda i Sverige med detta namn!

Karriären tar fart!
Efter värnplikten hade han siktet inställt på Socialhögskolan och besöken till hembyn Mundekulla blev allt glesare. Ingemar fortsatte dock sina studier i Stockholm och via hans engagemang i Folkpartiet träffade han sin fru Lillemor. Åren 1964-1978 var han anställd på Stockholms universitet och 1976-1980 blev han Budgetminister (Finansminister), därefter Landshövding i Uppsala 1980-1986 och sedermera chef för Riksrevisionsverket 1986-1993. Han blev 2008 fil. dr vid Stockholms universitet med avhandlingen "Hur styrs staten?" och han är sedan 1986 ledamot av Ingenjörsvetenskapsakademien.

Ett glatt återseende
Ett kärt återseende med många glada skratt infann sig under mötet med barndomsvännen Siv Fransson som bor kvar i Mundekulla. När vi sitter och samtalar konstaterar vi att trots att våra liv kan se olika ut i det yttre så är vi lika under ytan och att vissa mönster följer oss livet igenom
Även Anne Elmberg fick ett glatt återseende med Ingemar Mundebos dotter, Kia då de arbetade ihop på 80-talet inom hemtjänsten i Stockholm, långt innan Anne visste att hon en dag skulle bosätta sig i Mundekulla. Kanske gör Kia som många andra och återvänder till sin pappas hembygd en vacker dag ! Då kommer vi att stå på farstukvistens och ta emot henne med öppna armar för visst är det en fin bygd vi bor i som är värd att flyttas till, åtminstone om man lyssnar till Familjen Mundebo!

Håll drömmarna vid liv!
Ingemars livsresa påminner oss om att vi kan förverkliga våra drömmar om vi vill och att oavsett hur långt från hembygden vi reser så präglas vi av våra rötter, barndomens uppväxt och möten i mycket större utsträckning än vad vi anar…

måndag 29 augusti 2011

Sommaren har varit så givande!

En mycket fin och givande sommar!
Det har varit så många fina upplevelser, underbara människor och inspirerande kurser och evenemang.. Vi har haft så fullt upp att vi har inte haft tid att skriva om dem... Varmt tack till alla som medverkat, deltagit eller hälsat på oss i sommar... Vi är så glada för alla fina möten och underbara människor som ständigt kommer.

Maya-Indianen Rolando på besök i Mundekulla!


Maya indian och "Ajqij" - Andlig guide!
Denna helg har vi den stora förmånen att ha Rolando Yxcot Pérez här i Mundekulla. Rolando är en Maya Kiché indian från Guatemala och kan liknas vid en präst eller Ajqij (som på mayaquiche språk betyder: tidens räknare). Rolando har rest i Canada, USA, Mexico och i olika länder i Centralamerika för att dela med sig av sin kunskap inom Maya traditionen och mayakalendern.

Rolandos brorson bor i Emmaboda ! N
är vi hade ett event här så besökte Lugi och hans familj Mundekulla och Peter och han började prata och kom så småningom fram till att han hade en morbror som var Maya-indiansk "präst" Så då bjöd Peter in morbrodern till Mundekulla och betalade resan hit och han fick därmed även besöka sin brorson här i Sverige för första gången...

Kontakt med urgammal Mayatradition
När jag lyssnar till Rolando får jag plötsligt kontakt med den urgamla Mayatraditionen och dess stora vördnad för och tacksamhet för allt i naturen... Det är inget man kan läsa sig till utan som jag upplever det kan man få sådana upplevelser när man möter en människa som bär det med sig, inom sig och visar det i sitt sätt att leva, vara, prata och med hela sin varma utstrålning.

Hur ofta tackar ni solen och luften frågar Rolando?
Ber ni om tillåtelse innan ni går i vattnet och badar? För de som är djupt hängivna den mayaindianska traditionen är det en självklarhet att be om tillåtelse. Rolando frågade luften om han fick flyga hit... för som han sa så smutsat ju luften ner när vi flyger... ja kanske kan jag inte riktigt förklara det med mina ord men Mayaindianerna ser den stora anden i elden, luften, vinden och vattnet och i solen och jorden... Allt är en del av den stora Anden och därmed är det också självklart att visa tacksamhet för det som naturen ger och uttrycker... Innan man hugger ner ett träd dansar man runt det och ber det om ursäkt... Innan man går in i bastun ber man om tillåtelse av elden, vinden, vattnet och jorden... för vilka är vi att bara klampa på?

Jag får en aha-upplevelse
..och inser att även om jag älskar naturen och vill värna om den så har jag ändå gått genom livet med en slags okänslighet och inte riktigt varit tacksam och känt den djupa vördnad och samhörighet som Rolando förmedlar... För det är nog något man behöver bli uppväxt med nästan.. men jag är ändå djupt tacksam för denna glimt in i Mayatraditionen som ger mig ett uppvaknande i den riktningen... och påminner om något som jag känner igen och vet djupt inom mig.


Anne Solveig

tisdag 14 juni 2011

Joy for life retreat i Mundekulla!

Vi har nyss haft äran att ha Victoria och hennes dotter Valya Boutenko på besök i Mundekulla. De ville hålla en retreat i Europa och valde då Mundekulla vilket vi känner oss hedrade över. Så hela veckan har vi druckit green smoothies samt även använt oss av metoden "The work" som letts så fint av Tom Compton. Nu känner jag mig så lätt och mjuk i kroppen... alla dofter känns starkare.. och jag känner ett inre lugn och välbefinnande och en klarhet som jag inte gjort på länge.

Victoria Boutenko! - En Hjältinna!
Hela hennes familj var svårt sjuka. Själv hade Victoria svåra hjärtproblem, tappade känseln i vänster arm under natten, hade svullna ben, stor övervikt, var alltid trött och deprimerad och trodde hon skulle dö av samma hjärtsjukdom som hennes fara hade haft. Hennes doktor sade slutligen att det är inget mer vi kan göra så nu är det bara bön som gäller. Hennes man Igor hade varit sjuk sedan barndomen. Vid 17 års åler hade han redan gått igenom 9 operationer, han hade en progressiv sköldkörtel och kronisk reumatisk värk och var vid 38 års ålder ett hälsomässigt vrak. Hans händer skakade och han var ständigt trött och hade smärta och hans doktor sa att han skulle förbereda sig på att tillbringa de kommande åren i rullstol. Deras dotter Valya föddes med Asthma och allergier hon var blek och kraftig och så fort hon försökte springa eller hoppa så började hon hosta. Hon vaknade nästan varje natt med en hosta som inte ville sluta förrän Igor gav henne en dränerande massage. Slutligen fick deras son Sergei som då var 9 år diagnosen diabetes. Hela familjen spenderade redan 2-4000 dollar i månaden på mediciner, försäkringar, läkarbesök m.m. och nu sa läkaren att Sergei måste gå på insulin.

En kvinna som vågade söka sin egen sanning.
Då började Victoria att söka efter andra vägar. Hon läste det hon kunde hitta och frågade sen människor på stan som såg hälsosamma ut, vad de gjorde för att må bra och om de visste hur man kunde bota diabetes. En dag såg hon när hon stod i bankkön, en kvinna som strålade av hälsa. Hon frågade henne vad hon gjorde och om hon trodde att man kunde bota diabetes. Kvinnan berättade att hon åt raw food och att hon för 20 år sedan hade botat sig själv från långtgående tarmcancer genom att äta det. Victora sa att det är ju inte samma sak som diabetes.. då sa kvinnan "Oh yes it's all the same"

Familjen ställer om till rawfood.
Victora fick en tips av henne men hennes man Igor tycket det var helt tokigt. Men när hans sjukdom försämrades igen och doktorn sa att det måste bli en ny operation där de skulle ta bort sköldkörteln då var även Igor redo att börja äta rawfood. Victporia slängde sedan ut mikrougnen, rensade ut alla grytor och all mat som inte var raw, vilket innebar det mesta och täckte över spisen. Sedan introduceradehon de chockade barnen i att de nu skulle prova att äta raw food en tid. I början var det mycket motstånd... men efter hand märkte alla att de mådde mycket bättre på kort tid. Då de fick så mycket extraenergi, började de även att springa... 4 månader efter att de börjat äta raw food sprang alla ett lopp på 10 km inom en god tid och utan att bli särskilt trötta. Detta hade varit helt otänkbart 4 månader tidigare.

Victoria är en hjältinna som jag varmt beundar.
....för att hon vågade gå sin egen väg och ta reda på sanningen och inte lita till alla läkare som ju inte kunde hjälpa henne mer.. utan söka andra vägar. Det var inte alltid en enkel resa... Henes man tyckte i början att självklart ska vi lite till läkarna de om några har ju en lång utbildning och mycket kunskap... Så småningom upptäckte hon även att green smoothi var ytterligare ett mycket viktigt tillskott till den raw food mat som de åt och genom green smoothies kände sig hela familjen ännu mer fylld av energi och näring.

Ibland måste vi vara modiga och bana nya vägar
...och genom det kan vi kanske hjälpa många andra människor med. Jag vet inte hur många människor världen över som har inspirerats av Victoria Boutenco och hela "Raw food family" Men jag vet att hon har gett så mycket till så många.. och jag tror att alla som följt hennes råd har mått så mycket bättre... en mycket stor mängd har blivit friska från svåra sjukdomar och fått ny och hälsa och ett nytt liv.

Tack Victoria!
Därmed vill jag säga ett stor tack till Victoria att hon vågade lite till sig själv och tro på att det fanns andra vägar. Varmt tack även till Valya samt till Tom som ledde "The work" delen vilket gav mig så mycket med samt Toms fina fru som jag lärde mig mycket av och hela familjen. Green smoothi och the work är en underbar kombination för att bli mer hel till både kropp och själ.

De kommer tillbaka nästa år.!!!!.. så varmt välkommen att delta!

(metoden "The work" är också ett jättefint sätt att växa och jag fick ut så mycket av det också under denna vecka.. Anne)

fredag 20 maj 2011

Elmopedturne för en bättre miljö!

Nu är vi ute på Elmopedsturne för en bättre miljö!

Genom föreläsningar konsertet tar vi oss runt på elmopeder, eller rättare sagt Pär Holmgren och Staffan Lindberg tuffar runt över Sverige från Ystad till Haparanda under en månads tid. Utmed resan bjder de med olika gästartsiter och Thomas Wiehe och Jag (Peter Elmberg) fick äran att vara med på de två första spelningarna i Tommarp och Kristiansstad. Imorgon tuffar jag vidare på egen hand för att spela på Live Green festival i Karlskrona med mitt enmans band "En stor stark band" som legat i träda sedan jag blev Sm mästare i Gatumusik 1996!!





Eco konsert på Ecoera!


Här kommer några sköna bilder från gårdagens konsert i en idustri lokal på Ekoföretaget "EcoEra" i Tommarp, en något anrlunda konsert plats. Elmopedturnen drogs igång i Tommarp den 19 maj och avslutar i Haparanda den 18 juni





Läs mer om min turne och En stor stark band, Mundekulla och


Live Green festivalen i Karlskrona här










söndag 1 maj 2011

Labyrintinvigning och Martinusgäng på besök!




Nu är det vår i Mundekulla!

Äntligen grönskar allt´och det är så vackert och underbart ute... och jag är så tacksam över att få bo i detta lugna vackra landskap...I helgen har vi dessutom haft två trevliga grupper här på besök som kunnat njuta av platsen och av de aktiviteter som pågått..



Labyrintinvigning på Valborgsmässoafton.
Agneta Henning har förverkligat en dröm hon hade och skapat en underbar labyrint här i Mundekulla av gamla stenar... Över 900 tunga stenar har hon burit för att skapa denna labyrint... Igår invigdes den med heliga danser både utanför och inuti labyrinten och med en vacker ceremoni... Dansgruppen bestod främst av kvinnor och leddes så fint av Ann-Chrisitine Wigermo. Jag, Anne var med och dansade och det är en så fin upplevelse att dansa cirkeldanser... känna närhet och gemensako med de andra .. Närvaron i dansen blir som en meditation...och fint att dansa symboliska danser med djupare syfte. Labyrinter finns i hela världen och tros huvudsakligen ha använts som heliga platser för att människor ska kunna vakna upp ännu mer till dem de är...



Samtidigt hade vi ett "Martinusgäng" här.
Martinus är ju en dansk andlig inspiratör som inte längre lever här med oss... Han fick vid en tidpunkt i livet en stark vision och uppenbarelse som han sedan ägnade hela sitt liv att sprida vidare...Hans budskap betonar vikten av nästakärlek och att vi som mänsklighet befinner oss i en ständig utveckling till att bli mer och mer helt och fullt människor och leva i kärlek med varandra och allt levande... Hans budskap har mycket att säga oss i den tid vi lever i och ger en grundtrygghet att vila i....Med i deras grupp var både äldre och yngre och fler män än kvinnor.

söndag 13 mars 2011

Våren på väg!

Nu smälter snön och våren är på väg.
Varje år vid denna tiden börjar myrorna komma på besök in i huset... rätt som de är springer de omkring på köksbänken och letar efter några goda smulor..... Nu har vi vant oss så jag tycker det känns bara lite trevligt att se dem och numera vet jag att de kommer in en tid på våren när de vaknat till liv och det ännu inte finns mat för dem ute.. sedan ger de sig iväg igen så det är ingen idé att få panik.

I Mundekulla har vi flera närliggande byar.
Närmast är nog Bredalycke.. (fint namn va) som ligger bara någon km från Mundekulla... jag tog en promenad i vårsolen...



Krokusarna börjar titta fram.. i alla fall skymtar något lila i knoppen.

torsdag 10 februari 2011

Lite vår i luften - och hälsoinspiration!



Det har varit en lugn januari
...här i Mundekulla men nu börjar det kännas att en ny säsong är på väg. De senaste dagarn har det även varit lite vår i luften.. men nu kom det visst lite snö igen.

Vi har så mycket spännande på gång i år
...igen så varmt välkommen att titta in vår kalendarium. Nytt för i år är t.ex en Green smoothi och Raw food retreat med Green Smoothie - drottningen Victoria Boutenko. 6 - 12 juni Människor från hela världen kommer flyga hit för att komma till lilla Mundekulla som Victoria valt ut att bli den plats i Europa som hon har denna unika retreat på. Retreaten kombineras även med "The Work" Vill du må bra till kropp och själ så är det här ett jättefint tillfälle.

Vi har själva börjat dricka Green smoothies
...och känner att det är ett utmärkt sätt att starta dagen på då man på en gång får fräsch energi som dessutom är god att dricka. Lite frukt och grönt kan blandas i otaliga varianter.


Lisette Therner
Ayurveda och Kvinnors välmående
Anne och Lisette håller även i år sin mycket uppskattade kurs med fokus på hälsa och självkärlek och där du även kan njuta av en skön eftermiddag i Mundekullas vackra Spa och relax med bastu och badtunnor. Denna kurs är en mycket fin möjlighet att hitta kost och levnadsvanor som passar just dig. Lisette är själv symptomfri från mycket svår ledgångsreumatism, där Ayurvedan var den avgörande nyckeln för hennes tillfrisknande. Läs mer om denna kurs

Kvinno- Gudinneretreat med SPA 1-3 april
Allra första evenemanget i år är en kvinnoreateat med Spa som Anne håller i och som varmt kan rekommederas till alla kvinnro som vill ta det lugnt, vila och njuta samt äta gott, några dagar samtidigt som ni får möjlighet att lyssna till er själva och upptäcka vad ni längtar efter i livet. Anne delar med sig inspierande tankar om hur du kan skapa ännu mer det liv du längtar till.

Ja det finns mycket mer att berätta men vi rekommenderar dig att kika in på vår hemsida.. Varmt välkommen till Mundekulla även denna säsong.... önskar Anne och Peter och övriga i Mundekullateamet. http://www.mundekulla.se/

Välkommen till Mundekullabloggen

Vi skriver om hur det är att bo och verka på en kursgård, mitt i Småland. Läs mer om våra evenemang och välkommen! hälsar, Anne och Peter Elmberg


http://www.mundekulla.se/