söndag 26 juli 2009

The summercamp must go on

Nu är det alldeles lugnt i Mundekulla och de sista gästerna har precis rest hem. Men imorgon kommer det ca 50 personer och ska sjunga... så det är full fart hela sommaren.
Tankar om Summercamp
Eftersom Story blir äldre och äldre och lägret växer mer och mer så har vi insett att vi behöver ta ännu mer ansvar för det i framtiden. Därmed hade vi (Anne, Peter, Camilla, Kalle och Mona) en samtalscirkel igår där vi gick flera rundor och delade våra tankar och visioner om detta samt hur vår egen roll skulle kunna se ut. Vi var alla överens om att kärnan i lägret är så viktig. Den kärna som Story och Ellika har byggt upp under alla dessa år och de verktyg de använder som gör att människor går igenom viktiga inre transformationer, öppnar sina hjärtan och kommer närmare varandra.

KÄRNAN I LÄGRET ÄR:

Vi inleder med Mundekulladanser
Peter inleder dagen med att vi dansar Mundekullas cirkeldanser tillsammans. Det blir mycket glädje, rörelse och djupa möten som skapar en trygghet inför dagen.
Här brukar vi sitta.. bilden är från tidigare läger - i år var vi fler ca 70 personer med barnen
De större och mindre Samtalscirklarna
där vi sitter utomhus på en mycket vacker plats, när det är fint väder.
Morning prayer
Story eller Ellika inleder med en så vacker bön där vi tackar Moder Jord och alla hennes levande varelser, växter, djur m.m. Genom denna stund känner vi oss alla mer nära jorden och naturen och påminns om allt vi har att vara tacksamma för. (känslan det väcker går inte att beskrivas utan måste upplevas) Vi håller varandra i händer och ser på alla i cirkeln och hälsar varandra välkomna.

Dagens tema
När vi sedan sitter där i cirkeln brukar Story och Ellika prata omkring ett speciellt tema som har att göra med hur vi kan leva i en god gemenskap med varandra. Relationen till naturen och till varandra och barnen och mycket mer.

Parsamtalen (cocounseling)
Som är en så bra metod som jag själv har praktiserat sedan nästan 20 år tillbaka, där vi genom att turas om att lyssna till varandra två och två eller i mindre grupper, delar med oss det vi har på hjärtat just nu, tillåter känslor som hållits tillbaka att komma fram så vi kan helas eller bara delar med oss tankar vi har just nu.

Klanerna
Detta är en mycket viktig grund för lägret. Varje person blir medlem i en liten grupp på ca 5 personer som möts varje morgon för att ha samtalscirkel och parsamtal med varandra. Här kan man släppa fram och dela allt som kommer upp på lägret. Tårarna får flöda och ilskan komma ut och sedan mår de flesta bra igen och oftast ännu bättre eftersom vi har helat något inom oss. Ibland är morgonmötena mer ett stilla samtal och iblan är det mer känslor som kommer till uttryck. Klanen gör även andra saker tillsammans som att skapa en egen klansång som de sjunger och göra sin egen ceremoni på sitt sätt. Att ha en trygg klan att komma till skapar en trygghet för alla på lägret. De som inte känner någon innan får oftast en ny familj som de fortsätter att ha kontakt med.

Barnen
är en mycket viktig del av lägret och de får sin tid och de vuxna ger dem speciell tid och är med dem. Det är härligt att se så många barn på platsen som har kul, badar, klappar hästar och leker. Mundekulla är som gjort för barn.

Sweatlodge
Är en speciell hydda som vi har byggt och som täcks över med filtar så att den blir riktigt mörk. Sedan värmer man stora stenar i en eld så de blir glödheta. Därefter förs de in i sweatlodgen och läggs i en grop. Sedan stänger man till och det blir varmt som i en bastu.. ofta varmare. Alla sitter då sedan i mörkret och förutom att det är varmt så är det mysigt och en härlig gemenskap. Sedan håller Story eller den som leder en ceremoni i de fyra väderstrecken med syfte att släppa det vi inte längre vill bära med oss och istället bjuda in det vi längtar till i livet. Det blir ofta mycket starkt. Efter varje väderstreck som har ett fokus kan den som vill gå ut (vilket oftast alla vill då det är varmt ) och lägga sig i gräset en stund samt dricka vatten. I Mundekulla har vi ju även nära till dammen så många springer bort dit och hoppar i. Efter slutrundan brukar flera av oss bada i dammen en längre stund ibland under en stjärnklar himmel. Hela proceduren är en rening för kropp och själ.

Sweatlodge i bastun
Eftersom vi har en så fin vedeldad bastu och alla inte vill göra en sweatlodge så har Ellika börjat göra en mildare variant för kvinnor i bastun. Den har varit mycket uppskattad och lite mer uthärdlig så att jag tycker man därmed kunnat följa processen och tagit in allt som sägs i ceremonin lite mer.

Visionscirkel
Jag Anne brukar även leda en visionscirkel oftast för alla men i år som ett alternativ till sweatlodge. I visionscirkeln går vi djupt in i en avslappning och lyssna till vårt inre och känna efter vad vi djupast längtar till. sedan skriver vi ned och målar det samt slutligen delar vi det i cirkeln (Jag skrev om det nedan)

Talangshow och klanceremonier
En kväll ägnar vi år kreativitet. Då är det öppen scen och klanerna presenterar sina ceremonier. Det brukar bli väldigt fint och alla har så mycket att ge.

NYA TANKAR
Kalle tar hand mer om strukturen
och organiserar upp lägret i förväg och Camilla hjälper till i den processen

Avslappning, meditation, yoga
Varje år märker jag att det finns flera som längtar efter lite mer stilla stunder med. Vi pratade därmed om att föra in mer avslappning, meditation, kanske även yoga för dem som vill en stund på morgonen eller dagen. Avslappning gör ju också att vi närmar oss våra känslor mer.

Frigörande dans
hade också varit ett fint inslag då dansen öppnar upp oss känslomässigt samt även ger glädje plus att det är skönt att röra lite mer på kroppen när vi sitter en del stilla i cirklarna.

Några personer som har speciellt hand om barnen
och ungdomarna vore också bra att ha med.

En ledare i varje grupp som är van vid metoden cocounseling
och därmed bättre kan stödja de andra och lära dem hur det fungerar vore fint och skulle ge en trygghet till varje klan speciellt i början.

Sooo.... we will keep on with the camp... Hopefully Story can join us for many years more and Ellika can do most of the parts herself very good ... which she already does, and we will help out the best we can. (På lägret pratar vi mycket engelska då det kommer deltagare från Tyskland, Danmark och andra länder men flest svenskar)

Inga kommentarer:

Välkommen till Mundekullabloggen

Vi skriver om hur det är att bo och verka på en kursgård, mitt i Småland. Läs mer om våra evenemang och välkommen! hälsar, Anne och Peter Elmberg


http://www.mundekulla.se/